Multmediale tentoonstelling

De fotograaf Karijn Kakebeeke neemt je mee via video, fotografie en tekst in het leven van Nahom, Leila, Isabella, Samer en Timo in haar multimediale tentoonstelling PROJECT STARTBLOK. Alle vijf zijn bewoners van het woonproject Startblok Riekerhaven in Amsterdam. De helft van de bewoners van het woonproject bestaat uit jonge statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) uit voornamelijk Syrië en Eritrea en de andere helft zijn Nederlandse studenten en starters. De jongeren en statushouders wonen om-en-om, regelen zelf het bestuur en hebben een verklaring ondertekend waarmee zij zich verbinden aan de missie: ‘Building a future together’.

 

Maar lukt het samen bouwen aan een toekomst ook in de praktijk? Hoe is het om samen te leven met mensen van wie de achtergrond en geschiedenis zo anders zijn dan die van jou? Wat ervaar je en waar loop je tegenaan? En, hoe zou jij zélf zo’n proces ervaren? Deze vragen komen tijdens de tentoonstelling allemaal aan bod.

 

Voor meer informatie kun je doorlinken naar: https://humanityhouse.org/tentoonstelling/project-startblok/

Startblok in het kort

Startblok Riekerhaven in Amsterdam is een woonproject voor 565 jonge statushouders en Nederlandse jongeren tussen de 18 en 27 jaar. De eerste bewoners ontvingen op 1 juli 2016 hun sleutel en mogen hier vijf jaar blijven wonen. Ze beheren hun project zelf, vormen samen een community en helpen elkaar vooruit. Zo bouwen zij samen aan hun toekomst.

 

 Naast Startblok Riekerhaven is in Amsterdam-Noord nu ook Startblok Elzenhagen ontwikkeld door Woonstichting De Key, woningcorporatie Eigen Haard en de Gemeente Amsterdam.

De Nederlandse Timo en de Syrische Raafat. Timo: “Op het moment van de foto was dit toch wel mijn beste vriend uit Syrië, een halve wereld hier vandaan en dan toch zo heel erg met elkaar verbonden. We lijken ook in zoveel op elkaar, dat is toch wel heel speciaal. We vonden elkaar in de muziek en deelden dezelfde humor.”
Deel dit artikel: