‘Toen ik naar Amsterdam kwam voor mijn master, heb ik even gewoond in een tijdelijke studentenwoning aan de Wenckebachweg. Daarna kon ik al snel verhuizen naar een studentenhuis aan de Oudeschans. Inmiddels was ik afgestudeerd en begon mijn promotieonderzoek naar het straatleven in Amsterdam in de 17e en 18e eeuw. Volgend jaar maart moet dat af zijn. Sinds een paar maanden woon ik in een zelfstandige studio in de Bijlmer. Die kreeg ik via de UvA; de woning stond leeg omdat er vanwege corona geen buitenlandse studenten zijn.’


‘Het is een gouden formule dat De Key betaalbare woningen bouwt voor PhD’s. Op zich mag je als PhD in je studentenkamer blijven, maar op een gegeven moment heb je geen zin meer in de onrust en de kratten bier. In de vrije sector zijn de huurprijzen dubbel zo hoog en zoveel verdien je nou ook weer niet. De enige oplossing is dan om Amsterdam uit te gaan. Dat De Key tijdelijke contracten hanteert voor de PhD-woningen begrijp ik wel. Net zoals het niet de bedoeling is dat je te lang in een studentenwoning blijft. Toch is het ook lastig, want als je PhD-aanstelling en dus ook je PhD-huurcontract afloopt moet je tegelijkertijd een nieuwe baan zoeken en een nieuw huis.’

Collectief en eigenaarschap

‘Zelf vind ik het nu wel lekker in de Bijlmer en een stukje fietsen naar mijn werk is gezond. Wel mis ik soms een bioscoop dichtbij. Gezamenlijke voorzieningen en gemeenschappelijke ruimtes zijn denk ik wel handig voor studenten en voor buitenlandse PhD’s. Nederlandse promovendi hebben inmiddels hun eigen netwerk wel opgebouwd. Wat ik belangrijk vind is dat er bij studentenwoningen aandacht is voor het beheer van collectieve ruimtes. Het is goed om bewoners daarbij een beetje eigenaarschap te geven. Het systeem met student-beheerders als aanspreekpunt klinkt goed. Zeker als zij een budgetje hebben om zo nu en dan iets te organiseren.’

DC van Hall

DC van Hall is een transformatie project. In het casco van het verouderde bedrijfsverzamelgebouw komen 158 zelfstandige studentenwoningen van circa 21 tot 32 m2. De helft daarvan is voor PhD’s. Ook komen er 10 iets grotere tweekamer woningen van circa 45 m2 waar PhD’s met een partner kunnen samenwonen. Op de begane grondkomen bedrijfsruimtes, horeca en het binnenhof wordt een groene collectieve buitenruimte. Bij dit woonconcept wordt nagedacht over aanvullende voorzieningen, zoals deelfietsen, collectief internet en een wash&go waar je je was kunt doen en elkaar ontmoeten. Het gebouw wordt gasloos, energiezuining en krijgt een groen dak.

DC van Hall
Architect: Studioninedots
Bouwbedrijf: Van Wijnen

Deel dit artikel: